środa, 8 sierpnia 2012

<h2>Truskawki</h2>
<p>Autorem artykułu jest Redakcja Cukrzyca a Zdrowie</p>
<br />
Podobno... jeśli przepołowisz podwójną truskawkę i podzielisz się nią z kimś - to zakochacie się w sobie...<br />Te czerwone, soczyste i niezwykle smaczne owoce ze względu na swój kształt i kolor były symbolem grec­kiej bogini miłości Wenus. Truskawki mają wiele walo­rów zdrowotnych i dietetycznych.
<p>Ten symbol lata, wy­hodowano sztucznie. Pierwsze truskawki pojawiły się w XVIII w., a stworzono je z mieszanki poziomki wirginlijskiej z poziomką chilijską, któ­re zostały sprowadzone do Europy z Ameryki Północnej i Południowej.</p>
<p>Krzyżówka tych dwóch odmian dała początek nowemu owocowi – truskawce ananasowej. Stało się tak za sprawą króla Francji - Ludwi­ka XVI, który sprowadził poziom­ki do swoich ogrodów w Wersalu, a ogród udostępnił swojemu bota­nikowi, niejakiemu Duchense. Ten stworzył pierwszą odmianę tru­skawki. Jednakże w tworzeniu no­wych odmian tych owoców prym wiedli Anglicy.</p>
<p>Truskawki zaczęły pojawiać się coraz częściej, począt­kowo na stołach możnowładców – jako niezwykle elegancka przeką­ska, a z biegiem lat stały się dostęp­ne dla każdego.</p>
<p>Truskawki to przede wszystkim owoce bogate źródło witaminy C – jej dzienne zapotrzebowanie za­spokajane jest już przez 20 dag tych niezwykle aromatycznych owoców. Niedobór tej witaminy prowadzi do obniżenia ogólnej odporności organizmu, zwiększenia się poziomu cholesterolu we krwi oraz wielu poważ­nych schorzeń, m.in. szkorbutu. Truskawki zawierają dużą dawkę witamin: K, B2, PP, a także karotenu, czy­li prowitaminy A (witaminy te wpływają korzystnie na układ nerwowy, wzmacniają wzrok, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi). Truskawki zawierają też cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, a tak­że mangan i kobalt, które są niezbędne do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Truskawki mają też działanie bakteriobójcze, ze względu na zawarte w nich fitoncydy (podobnie jak chrzan, czosnek i cebula).</p>
<p>Oprócz celów profilaktycznych, truskawki wyko­rzystywane są również do leczenia niektórych chorób. Ze względu na alkalizujące i moczopędne właściwo­ści, zalecane są reumatykom, artretykom, oraz osobom z niewydolnością nerek i wątroby.</p>
<p>Nawet osoby cierpiące na <a href="http://www.cukrzycaazdrowie.pl" target="_blank" title="Cukrzyca a Zdrowie">cukrzycę </a>mogą bez obaw sięgać po truskawki, ponieważ zawierają one głównie fruktozę, która wchłaniana w jelitach, jest przekształcana bez udziału insuliny przez wątrobę w glukozę.</p>
<p>Truskawki są wspa­niałym składnikiem diety, gdyż są bar­dzo małokaloryczne – ok. 40 kcal na 100 g,</p>
<p>Nie zawierają tłusz­czu, są bogate w pek­tyny, a ich drobne zia­renka korzystnie wpły­wają na perystaltykę je­lit. Zmniejszają apetyt, a także utrudniają wchła­nianie cukrów. Mają również dużą zawartość żelaza, co korzystnie wpływa na naszą krew. Działają również mo­czopędnie. Ponadto, do­skonale czyszczą orga­nizm z toksyn. Co wię­cej, zawarte w truskaw­kach enzymy spalające tłuszcz i bromelina roz­kładająca białko, spraw­nie i skutecznie poma­gają w trawieniu. W do­mowej kosmetyce polecane są maseczki z nich – wybie­lającą (do truskawek dodajemy odrobinę oliwy), odświe­żającą (z herbatą i miodem pszczelim) i nawilżająco-antybakteryjną (z kremem nawilżającym). Rozgniecione owoce stosuje się także jako środek przeciwko piegom i przebarwieniom twarzy. Truskawka może być także stosowana jako doskonały wzmacniacz zębów, wystar­czy rozetrzeć ją na dziąsłach oraz zębach i poczekać tak kilkanaście minut.</p>
---
    <p><p>Redakcja Cukrzyca a Zdrowie</p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu
<a href="http://artelis.pl/artykuly/47010/truskawki">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz